Tatuaje cu henna – riscurile tatuarii cu henna

Tatuajele cu henna, cunoscute si sub numele de mehndi sau arta traditionala a picturii cu henna pe corp, sunt o forma de arta corporala straveche originara din India, Egiptul Antic si Orientul Mijlociu. De secole, aceste tatuaje temporare au fost folosite pentru a celebra ocazii speciale, cum ar fi nunti si festivaluri religioase.  Despre semnificatia tatuajelor am scris AICI.

Exista riscuri pe care trebuie sa le cunosti si precautii pe care trebuie sa le iei inainte de a opta pentru un tatuaj cu henna, iar in acest articol, voi explora in detaliu siguranta tatuajelor cu henna si voi raspunde la intrebarea: sunt tatuajele cu henna periculoase sau nu?

Ce este henna?

Henna este un colorant natural obtinut din frunzele plantei Lawsonia Inermis. Frunzele sunt uscate si macinate, iar pulberea obtinuta se amesteca cu apa si alte ingrediente naturale (zeama de lamaie, uleiuri esentiale) pentru a crea pasta de henna pentru tatuaje. Cu aceasta pasta se creeaza modele pe piele care vor avea o culoare maronie sau rosiatica in functie de timpul de actiune, pigmentul pielii, etc.

Ce este Henna Neagra?

Henna neagra NU este henna naturala. Pentru a obtine o culoare neagra intensa, henna este amestecata cu substante chimice, cel mai adesea cu parafenilendiamine (PPD). PPD-ul este un colorant chimic utilizat in vopselele pentru par (concentratie maxima admisa 6%) si poate provoca reacții alergice severe cand este aplicat direct pe piele. De obicei, in henna neagra se foloseste o cantitate insemnata de PPD, chiar mai mare decat cantitatea admisa in vopselele de par, pentru a obtine o culoare intensa si rezistenta.

Riscuri asociate cu Henna Neagra

Reactii Alergice: para-phenylenediamine (PPD ) poate provoca reactii alergice severe. Aceste reactii pot aparea imediat sau la cateva zile dupa aplicare si se pot manifesta prin prurit (mancarime), roseata, umflaturi, basici pline de puroi, cicatrici si decolorare permanenta a pielii.

Sensibilitate permanenta: Expunerea la PPD poate duce la sensibilizare, ceea ce inseamna ca persoana poate dezvolta o alergie la PPD pentru tot restul vietii. Persoanele care dezvolta o astfel de alergie nu vor mai putea folosi vopsele de par clasice pentru ca contin PPD.  Singura lor optiune de a-si vopsi parul va fi henna pura si vopselele pe baza de henna, cele 100% naturale care contin doar plante.  Alergia poate fi atat de severa incat unele persoane pot dezvolta si dermatita de contact alergica atunci cand intra in contact cu alte produse sau obiecte care contin paar-fenilendiamina: cauciuc, cerneala, haine si alte textile.  PPD-ul este un alergen cunoscut, iar in multe cazuri este nevoie chiar de spitalizare.

Precautii Tatuaje cu Henna

Daca doresti sa te bucuri, fara riscuri, de frumusetea tatuajelor cu henna, este important sa iei masurile de precautie de mai jos:

  1. Alege o henna naturala pentru tatuaje
    Asigura-te ca henna utilizata pentru realizarea tatuajului temporar este naturala, fara aditivi chimici. Tatuajul care se obtine cu henna naturala are culoare maronie sau rosiatica, nu neagra.
  2. Verifica ingredientele hennei pentru tatuaje
    Citeste intotdeauna eticheta si evita produsele cu henna care contin PPD, coloranti sintetici sau alte substante chimice. Intreaba persoana care realizeaza tatuajul ce contine pasta pe care o foloseste.
  3. Test de Alergie
    Efectueaza un test de alergie inainte de a aplica henna pentru tatuaje pe o suprafata mare a pielii. Aplica o mică cantitate de pasta de henna pe partea interioara a bratului si asteapta 24 de ore pentru a vedea daca apar reactii adverse.
  4. Evita Henna Neagra
    Evita sa folosesti orice pasta de henna care promite o culoare neagra intensa sau care se usuca foarte rapid. Aceasta pasta este probabil henna neagra si contine substante chimice cu efecte adverse, precum PPD-ul (para-fenilendiamina).

Beneficii henna naturala pentru tatuaje

Henna naturala are mai multe beneficii pentru par si piele, care au contribuit la popularitatea sa de-a lungul secolelor:

Sigura pentru piele: Henna pura este un produs natural, fara substante chimice sintetice, ceea ce o face in general sigura pentru piele.

Are proprietati curative: Henna are proprietati antifungice si antibacteriene si a fost folosita in Ayurveda ca remediu pentru ciuperca piciorului sau a mainilor, pentru a combate matreata, etc.  

Nu este permanenta: Tatuajele cu henna sunt temporare si se estompeaza treptat in cateva saptamani. Din acest motiv sunt o optiune atractiva pentru cei care doresc un tatuaj cu henna doar pe durata vacantei la mare.

Tatuaje cu Henna si Copiii

Copiii au o piele mai sensibila decat adultii, ceea ce ii face mai susceptibili la reactii alergice. Daca doresti sa aplici henna pe pielea unui copil, este esential sa folosesti DOAR henna naturala si sa efectuezi un test de alergie in prealabil. Evita henna neagra la copii.

Henna naturala este o alternativa la tatuajele permanente si o modalitate sigura si frumoasa de a-ti decora pielea in mod natural. Henna neagra, in schimb, prezinta riscuri semnificative datorita continutului sau de substante chimice, in special para-fenilendiamina (PPD). Pentru a evita aparitia de reactii alergice, este esential sa alegi pasta de henna pentru tatuaje naturala, sa verifici ingredientele si sa efectuezi testul de alergie pe o portiune de piele inainte de utilizare. Respectand toate aceste recomandari te poti bucura de un tatuaj in siguranta si fara griji.

Mai multe despre henna pentru tatuaje, ingrijirea pielii tatuate cu henna si care sunt semnificatiile tatuajelor poti citi in articolul Henna tatuaje: tot ce trebuie sa stii despre henna pentru tatuaje temporare.

LadyBIO iti recomanda Henna pentru tatuaje Sattva Ayurveda. Este produsa in India conform unei retete traditionale, este naturala (contine henna, glicerina si uleiuri esentiale) si are, cred, cel mai bun pret din piata! DOAR 13 lei conul!

Intrebari Frecvente Henna Tatuaje

  1. Este henna naturala sigura pentru copii, adolescenti si adulti?
    Da, henna naturala este, in general, sigura pentru marea majoritate. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandat sa se efectueze un test de alergie inainte de a o aplica pe o suprafata mare de piele.
  2. Cum pot sti daca henna pentru tatuaje este naturala sau nu?
    Henna naturala pentru tatuaje contine henna (Lawsonia Inermis) si uleiuri esentiale, iar tatuajul va fi maroniu rosiatic. Henna care contine PPD sau alte ingredinete chimice, nu este naturala, iar tatuajul va fi de culoare neagra. Sigurul mod prin care poti sa fi sigur 100% ca folosesti o henna pentru tatuaje naturala este sa citesti lista de ingrediente.
  3. Pot folosi henna pe pielea sensibila?
    Da, henna naturala este sigura si pentru pielea sensibila. Indiferent de tipul de piele este recomandat sa se efectueze un test de alergie inainte de utilizare.
  4. Cat timp rezista un tatuaj cu henna?
    Tatuajele cu henna rezista, de obicei, intre una si trei saptamani, in functie de tipul de piele si de cat de des se spala zona tatuajului cu apa si sapun.
  5. Henna poate fi folosita de femeile insarcinate?
    Da, henna pentru tatuaje este sigura pentru femeile insarcinate. Totusi, este important sa se foloseasca henna pentru tatuaje naturala si sa se evite henna neagra.

Daniela

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

group_work .